Kööki pliidiplaadi ja ahju valimine algab sellest, et mõtleksid millised on Sinu tegelikud vajadused. Valikud sõltuvad mitmeti sellest, milline kokkaja Sa oled. Kui Sinu hobiks on gurmeetoidu valmistamine juba poolenisti profi tasemel, siis vajadki funktsionaalsemat tehnikat kui läheb vaja näiteks valmistoidu soojendamiseks. Kas armastad kookide ja kringlite küpsetamist või saad kõik vajaliku tehtud ainult pliidiplaadiga? Soovitusi annab meie pikaaegne köögitehnika koostööpartner E-Lux Kodutehnika.
1. Millised on üldised kriteeriumid, mida pliidiplaadi valikul pean silmas pidama?
Siin on kaks põhilist aspekti – funktsionaalsus ehk kasutajamugavus ja väljanägemine. Kuumavad küttekehad on saamas ajalooks ja nende asemel valivad inimesed üha rohkem induktiivtehnoloogial baseeruvaid kuumutuslahendusi. Induktiivplaatide puhul muutub pott või pann küttekehaks ja kogu kuumus tekitatakse ainult toidunõus vältides sellega energiakadu kütteelemendis. Induktiivplaadid on kiired, neid on lihtne puhastada ning need on energiasäästlikud. Kuumutavatelt pliidiplaatidelt induktsioonplaatide kasutamisele üleminekul peaks esimestel toidutegemise kordadel olema valvas, et toitu mitte põhja kõrvetada.
Kõige populaarsemad on 60 cm laiused pliidiplaadid, kus on võimalik üheaegselt 4 poti-panniga kokata. Suurema toiduvalmistamise jaoks saab valida pliidiplaate, kus toiduvalmistamiseks võib kasutada varieeruva kujuga nõusid, sest plaadi pind on kaetud paljude väikeste induktoritega, nii et nõu kuumeneb, kuhu iganes see paigutada.
Disaini poolelt on samuti mitmeid häid uudiseid. Et üha populaarsemad on valged köögi töötasapinnad, siis valged pliidiplaadid võimaldavad sulandada plaadid töötasapinna värvigammasse. Veelgi enam, pliidiplaate on mitmes valges variatsioonis, on nii külmemaid kui ka soojemaid toone.
Aga kui ruumi köögis on väga vähe, siis muidugi on mõistlik piirduda kahekohalise pliidiplaadiga.
2. Millised on üldised kriteeriumid, mida ahju valikul pean silmas pidama?
Kuna ahjus süüa tehes see igal juhul määrdub, siis esmajärjekorras võiks valikukriteeriumiks seada pürolüüspuhastusega ahju. Pürolüüsprogramm põletab kõrgel temperatuuril ahju seintelt sinna kogunenud küpsetusjäägid tuhastades need umbes 500 kraadise temperatuuri juures. See on tõesti äärmiselt mugav puhastusviis. Teine oluline näitaja on turvalisus. Soovitame uurida ahju uksepaneeli ohutuse kohta, et laps oma kätt ei kõrvetaks. Turvaliste ahjude ukseklaasid on vähemalt 3-kordse klaasiga. Klaaside vahele tekitatakse õhuvool, mis omakorda jahutab klaaspindu. Alahinnata ei tasu ka ladusat järelhoolduse tuge. Siin võiks tuua välja sellised enamlevinumad kaubamärgid nagu Smeg, Aeg, Bosch ja Electrolux.
Detailsemad ahju valiku kriteeriumid on juba disain ja programmide rohkus. Näiteks küpsetamine lihatermomeetri järgi tagab täpselt õige küpsusastme. Nutikamad ahjud pakuvad Sulle välja isegi retseptid ja juhendavad kasutajat toidu valmistamisel. Eriti mugavad on retseptijuhised kasutajatele, kellel kokkamisoskusi esialgu napib.
3. Millised on eestlase lemmikbrändid, millist tootjat täna enim usaldatakse?
Eestlaste lemmikbrändid on Electrolux, Bosch, Smeg, Aeg ja Whirlpool. Köögi õhupuhastaja poolelt on vaieldamatuks lemmikuks Falmeci toodang. Neid brände usaldatakse just seetõttu, et firmad pakuvad piisavat valikut ka kõige nõudlikumale kliendile.
Köögiseadmete puhul kehtib sama reegel, mis kõigi tehniliste seadmete puhul – toode peab olema kvaliteetne ja kena, tegema oma tööd hästi ning et probleemide korral oleks ladus järelteenindus.
4. Millised on põhilised vead, mida köögitehnika ostmisel tehakse?
Üldiselt on kliendid väga teadlikud ning esitavad juba kohe kindlaid soove. Kuid meeleldi kuulatakse ka spetsialistide ja asjatundjate soovitusi ning kommentaare.
Kui murekohti välja tuua, siis võib-olla ehk see, et energiasäästu ja kokkuhoiu eesmärgil paigaldatakse elamutesse viletsad ventilatsioonisüsteemid. Tihti on ventilatsioon nii ehitatud, et köögi õhupuhasti ei suuda ka suure võimsuse korral õhku puhastada, sest ventilatsioon ei võta köögist väljutatavat õhu hulka vastu. Tulemuseks võib olla näiteks käivituv tuletõrje alarm, niisked ruumid või ebameeldivalt pikk toidulõhnade püsimine toas. Kogemusele tuginedes soovitame alustada korteri ostmisel ventilatsiooni kohta info küsimisest, sest kvaliteetsest õhuvahetusest sõltub teie tervis rohkem, kui energiamärgistusest.
5. Pliidiplaate ja ahjusid leidub väga erinevas hinnaklassis, kuidas siin orienteeruda?
Kui arvestame, et hea kodutehnika teenib üle kümne aasta, siis on suurema summa kulutamine saadava kasuga arvestades optimaalne. Kõrgema klassi toodete disaini on panustatud rohkem, sellepärast on ka nende hind kallim, sest unikaalsete toodete tootmine ongi kulukam. Enamasti kasutatakse siin ka maailma tippdisainerite teenuseid ja nende tasud on väga kõrged.
Kokkuvõttes on ilu ikka vaataja silmades ja selle üle saab ainult rõõmu tunda, et kliendil on mille vahel valikut teha. Väiksemate võimaluste korral saab valida ökonoomsema hinnaga hea toote ja kui rahalised võimalused on paremad, siis muidugi – tee kõik oma unistused teoks, mida iganes need endas ka ei sisalda :-).